IPA ÖNCESİ DÖNEM
Avrupa Birliği Mali İşbirliği Çalışmaları ve İçişleri Bakanlığı
Türkiye, 1999 Helsinki Zirvesinde AB’ye adaylık statüsü kazanmasının ardından Katılım Öncesi Yardım Aracı adı altında birtakım mali yardımlardan yararlanmaya başlamıştır. Öte yandan ülkemiz, adaylık statüsünün resmen tanınmasından önce de AB kaynaklı kredi ve hibe programlarından da faydalanmıştır. Ancak adaylık öncesi (1964-1999) dönemde kullanılan mali yardımların büyük bir çoğunluğu Türkiye ile o dönemki adıyla Avrupa Topluluğu arasında bir Gümrük Birliği tesis edilmesine yönelik çabaları içermekteydi.
Adaylık Sonrası Dönem ve Yürütülen AB Projeleri (2000-2006)
Ülkemiz, 2001 sonu itibarıyla hibe nitelikli fonlardan tek bir çerçeve altında yararlanmaya başlamıştır. Özellikle adaylık sürecindeki bazı yasal düzenlemelerin uygulamaya geçirilmesi için projeler yoluyla yıllık 177 milyon Avro verilmesi öngörülmüştür. Türkiye bu dönemde 1.3 milyar Avroluk fonu toplamda 164 proje için kullanmıştır.
Ülkemizin genişleme stratejisine dahil olmasıyla birlikte mali işbirliğinin niteliği de zenginleşerek, üyelik için oldukça önem arz eden siyasi kriterler ve temel haklar alanlarında da projeler uygulanmaya başlanmıştır. Bu doğrultuda, İçişleri Bakanlığında da doğrudan ilgili olduğu 24. Fasıl (Adalet, Özgürlük ve Güvenlik) ve 23. Fasıl (Yargı ve Temel Haklar) eksenli çalışmalara başlanmıştır.
İçişleri Bakanlığı bağlı kuruluşları ve merkez birimleri ile birlikte bu dönemde toplam 21 projenin yürütülmesinde önemli roller üstlenmiştir. Tamamlanan projeler müktesebatın üstlenilmesi, AB kaynaklı iyi uygulamaların öğrenilmesi ve en önemlisi idari kurumsal kapasitemizin geliştirilmesi doğrultusunda; organize suçlarla mücadele, temel haklar, göç ve iltica, entegre sınır yönetimi ve iyi yönetişim / kamu yönetimi reformu alanlarında gerçekleştirilmiştir.